Ciasto herbaciano gruszkowe

Ciasto herbaciano gruszkowe
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciasto herbaciane przedkładane lekko alkoholową masą gruszkową.

Składniki

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 300g
  • Masło w temp pokojowej - 150g
  • Cukier - 100g
  • Jajko - 4szt
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Sok gruszkowy (lub zalewa jeśli używacie gruszek w syropie) - 2 łyżki
  • Gruszka (najlepiej z syropu) - 2szt
  • Matcha sproszkowana - 2 łyżki płaskie
  • Masa:
  • Budyń waniliowy duży bez cukru - 1szt
  • Sok gruszkowy (lub zalewa jeśli używacie gruszek w syropie) - 200ml
  • Mleko - 100ml
  • Cukier - 2 łyżki
  • Masło w temperaturze pokojowej - 150g
  • Gruszka (najlepiej z syropu) - 2szt
  • Nalewka gruszkowa (lub spirytus) - 50ml

Przygotowanie

  1. Do ciasta używałam domowych gruszek w cukrze i przyprawach korzennych. Dobrze sprawdzą się także kupne gruszki w syropie, lub świeże (ale te mogą puszczać za dużo wody).

    Ciasto:
    Ciepłe masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka, jogurt, sól, proszek, mąkę i matchę. Miksujemy do dokładnego połączenia składników.
    Masę wykładamy do foremki 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy ćwiartki gruszek i lekko je dociskamy.

    Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.

    Po ostudzeniu kroimy na pół.

  2. Masa:
    Budyń przygotowujemy według instrukcji, ale w mieszance 200ml soku gruszkowego i 100 ml mleka, i bez cukru. Powinien być bardzo gęsty. Studzimy.

    Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po łyżce budyń, zmiksowane gruszki i nalewkę, cały czas mieszając.
    Masą przekładamy ciasto.

    Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej 1 dzień. Jeśli włożycie je do zamykanego pojemnika lub reklamówki, szybciej będzie miękkie.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 01 marca
pyszotka:)
Składniki
  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 300g
  • Masło w temp pokojowej - 150g
  • Cukier - 100g
  • Jajko - 4szt
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Sok gruszkowy (lub zalewa jeśli używacie gruszek w syropie) - 2 łyżki
  • Gruszka (najlepiej z syropu) - 2szt
  • Matcha sproszkowana - 2 łyżki płaskie
  • Masa:
  • Budyń waniliowy duży bez cukru - 1szt
  • Sok gruszkowy (lub zalewa jeśli używacie gruszek w syropie) - 200ml
  • Mleko - 100ml
  • Cukier - 2 łyżki
  • Masło w temperaturze pokojowej - 150g
  • Gruszka (najlepiej z syropu) - 2szt
  • Nalewka gruszkowa (lub spirytus) - 50ml
Składniki