Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle ciekawe i smaczne ciasto z dodatkiem herbaty zaskoczy nie jednego.
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 192
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 192
Składniki
Suszone owoce zalewamy wrzątkiem na 5 minut. Odcedzamy i siekamy drobno. Orzechy również kroimy drobno.
Herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy chwile. Posiekane owoce wrzucamy do większej miski i zalewamy je przecedzonym herbacianym naparem. Zostawiamy tak na godzinkę.
Żółtka ucieramy ze słodzikiem/cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy stopniowo na przemian z olejem do masy jajecznej. Następnie dodajemy owoce z herbatą oraz orzechy. Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy wszystko razem delikatnie.
Formę 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. Pieczemy 50 minut 180 stopni (do suchego patyczka)
Czekoladę rozpuszczamy z masłem, dodajemy mleko i mieszamy, aby nie było grudek. Polewamy ostudzone ciasto i wedle uznania ozdabiamy.