Ciasto herbaciane z bakaliami i czekoladą

Ciasto herbaciane z bakaliami i czekoladą
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kasiek189
Niezwykle ciekawe i smaczne ciasto z dodatkiem herbaty zaskoczy nie jednego.

Składniki

  • 2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki słodzika/cukru
  • pół szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
  • 2 łyżki herbaty+2 szklanki gorącej wody
  • pół szklanki orzechów (u mnie włoskie)
  • 400 g suszonych owoców (morele, żurawina, śliwka wedle uznania)
  • polewa
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie

  1. Suszone owoce zalewamy wrzątkiem na 5 minut. Odcedzamy i siekamy drobno. Orzechy również kroimy drobno.

  2. Herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy chwile. Posiekane owoce wrzucamy do większej miski i zalewamy je przecedzonym herbacianym naparem. Zostawiamy tak na godzinkę.

  3. Żółtka ucieramy ze słodzikiem/cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy stopniowo na przemian z olejem do masy jajecznej. Następnie dodajemy owoce z herbatą oraz orzechy. Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy wszystko razem delikatnie.

  4. Formę 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. Pieczemy 50 minut 180 stopni (do suchego patyczka)

  5. Czekoladę rozpuszczamy z masłem, dodajemy mleko i mieszamy, aby nie było grudek. Polewamy ostudzone ciasto i wedle uznania ozdabiamy.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 04 lipca 2018
Do cappuccino też będzie dobra taka pychotka :D
Kasiek189 05 lipca 2018
No pewnie! Kawa, herbata i deser na raz :D Czego chcieć więcej :)
Nevermore 05 lipca 2018
Czego chcieć? Drugiego kawałka ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki słodzika/cukru
  • pół szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
  • 2 łyżki herbaty+2 szklanki gorącej wody
  • pół szklanki orzechów (u mnie włoskie)
  • 400 g suszonych owoców (morele, żurawina, śliwka wedle uznania)
  • polewa
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • 3 łyżki mleka
Składniki