Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy miłośnicy niedrogich słodkości powinni być usatysfakcjonowani. To proste ciasto sprawdzi się dosłownie na każdą okazję
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 94
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 561
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 94
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 561
Składniki
Wykonaj spód. W tym celu nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Okrągłą formę o średnicy 20-23 centymetry wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę połam na kosteczki i roztop razem z masłem. Uważaj, aby nie doszło do przypalenia. Masę ostudź.
Zmiksuj żółtka jajek i kakao. Dodaj to do ostudzonej czekolady i krótko wymieszaj. Białka ubij na sztywno. Małymi partiami, stopniowo, dodawaj cukier i ubijaj cały czas. Miksuj jeszcze z 2 minuty. Piana musi być gęsta, błyszcząca i sztywna.
Ubite białka wymieszaj z masą czekoladową i wlej do formy. Piecz ok. 25 minut. Następnie wyjmij i studź w formie.
Teraz czas na mus czekoladowy. Roztop masło i czekoladę, ostudź. Zmiksuj żółtka z kakao i dodaj do ostudzonej czekolady i wymieszaj. Ubite białka mieszaj delikatnie z masą z czekolady i rozpuszczoną w 80 g wody żelatyną.
Masę wylej na środek upieczonego spodu. Wstaw do lodówki na kilka godzin albo nawet całą noc. Możesz udekorować startą, gorzką czekoladą. Pychotka!