Ciasto góra lodowa bez pieczenia

Przepis dnia 2021-05-19
Ciasto góra lodowa bez pieczenia
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciasto Góra Lodowa bez pieczenia na herbatnikach, to prosty w wykonaniu smakołyk z masą budyniową, biszkoptami i polewą z mleka w proszku.

Składniki

  • 750 ml mleka
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ( opakowanie po 40 g )
  • 1/3 szklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml )
  • 200 g masła
  • 130 ml wody
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1,5 szklanki mleka w proszku nie granulowanego ( szklanka 250 ml )
  • 2 łyżki kakao
  • 30 sztuk kakaowych herbatników ( typu Bonitki )
  • 20-22 sztuki okrągłych biszkoptów

Przygotowanie

  1. Do miseczki wlewamy 3/4 szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budynie oraz cukier dokładnie mieszając, pozostałą część mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią spożywczą tak aby folia dotykała powierzchni budyniu. ( W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch ). Tak przygotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.
    Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puszystą masę, następnie do masła partiami dodajemy po jedej łyżce budyniu, cały czas miksując. Gotową masę dzielimy na dwie równe części.

  2. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układmy herbatniki, jeden obok drugiego. Na warstwę ciastek przekładamy połowę masy budyniowej i dokładnie ją rozprowadzamy. Na warstwie budyniu układmy kolejną warstwę herbatników a na nich umieszczamy pozostałą masę budyniową.

  3. Biszkopty dzielimy na połówki a następnie pionowo wciskamy w masę budyniową, zachowując około centymetrowe odstępy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki.

  4. Do garnka przekładamy pokrojone masło, wlewamy wodę, dodajemy cukier i wszystko rozpuszczamy na małym płomieniu często mieszając. Do gorącej masy wsypujemy mleko w proszku i wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Gotową masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej części masy wsypujemy kakao i całość dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Tak przygotowane ciasto polewamy na przemian raz ciemną, raz jasną polewą aż do wyczerpania składników. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 12 maja
Pycha :) Coś dla mnie, bo bez pieczenia ;)
KulinarnaChwila 19 maja
super przepis:)
Resa 02 czerwca
Dużo masła!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 750 ml mleka
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ( opakowanie po 40 g )
  • 1/3 szklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml )
  • 200 g masła
  • 130 ml wody
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1,5 szklanki mleka w proszku nie granulowanego ( szklanka 250 ml )
  • 2 łyżki kakao
  • 30 sztuk kakaowych herbatników ( typu Bonitki )
  • 20-22 sztuki okrągłych biszkoptów
Składniki