Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W kubku wymieszać szklankę mleka z budyniami i żółtkami. Gdy mleko się zagotuje wlewać powoli rozrobiony budyń. Wlewamy cały czas mieszając na wolnym ogniu aż budyń nam zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. ( Budyń w garnku przykryłam folią spożywczą aby nie powstał kożuch.
Masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem a następnie dodawać po łyżce wystudzanego budyniu cały czas miksując.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia oraz warstwą herbatników. Wyłożyć połowę masy budyniowej i równomiernie rozsmarować. Powtórzyć czynność. Wyłożyć herbatniki oraz pozostałą masę budyniową.
Na masę budyniową ułożyć biszkopty przekrojone na połówki. Układamy przecięciem do dołu.
Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie dopiero przygotowujemy masę z mleka w proszku gdyż szybko gęstnieje. W garnku rozpuszczamy masło z cukrem oraz wodą ( Nie czekamy, aż się zagotuje). Gdy składniki nam się rozpuszczą zdejmujemy z ognia. Wsypujemy partiami mleko w proszku i energicznie mieszamy tak aby nie zostały nam grudki. Połowę masy odlewam do drugiego garnka. Do jednej części dodaje łyżkę kakao a do drugiej łyżkę mleka w proszku. Ponownie mieszam do połączenia się składników. Polewam po cieście na przemian raz białą a raz kakaową masą. Wkładam do lodówki do schłodzenia. Smacznego!
Komentarze do przepisu (6)
*Przejdziesz do wersji klasycznej