Ciasto góra lodowa

Przepis dnia 2020-01-03
Ciasto góra lodowa
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Dziś przepis na ciasto to świetnej nazwie góra lodowa. Jest to kakaowy biszkopt przełożony kremem budyniowym, polany delikatną polewą na bazie mleka w proszku i masła. Okrągłe biszkopty sprawiają wrażenie górek i dolinek, które wspaniale prezentują się na talerzu. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Biszkopt kakaowy (rzucany, bez proszku do pieczenia):
  • 5 jajek
  • 100 gramów mąki tortowej (typ 550)
  • 2 łyżki kakao
  • 40 gramów mąki ziemniaczanej
  • 150 gramów cukru
  • Krem budyniowy:
  • 600 mililitrów mleka
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 200 gramów masła
  • Polewa:
  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao
  • 75 mililitrów wody
  • 75 gramów cukru
  • 150 gramów masła
  • Inne: 1-2 paczki okrągłych biszkoptów
  • Poncz kawowy: 1 espresso i 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    • Białka oddzielamy od żółtek i wstępnie ubijamy
    • Następnie dodajemy porcjami cukier (1 łyżka cukru co 30 sekund) ciągle ubijając na wysokich obrotach
    • Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ubijając na średnich obrotach
    • Mąki mieszamy razem z kakao, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej powili mieszając szpatułką
    • Masę przelewamy do formy i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170 bez termoobiegu (formy niczym nie smarowałem)
    • Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z wysokości około 30 cm na blat (zapobiega to jego opadnięciu) i zostawiamy do ostudzenia
    • Kiedy biszkopt ostygnie, lekko przesuwamy go w formie aby się odkleił a następnie dzielimy go na 2 równe części i nasączamy ponczem

  2. Krem budyniowy:

    • Do garnka wlewamy mleko i odlewamy pół szklanki
    • Mleko w garnku podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier
    • Do mleka w szklance dodajemy oba budynie oraz żółtko i dobrze mieszamy
    • Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować powoli dolewamy przygotowany budyń intensywnie mieszając aby nie zostały grudki
    • Całość gotujemy aż powstanie gęsty budyń, który następnie studzimy
    • Masło ucieramy w misce na puch i powoli łączymy z zimnym budyniem (dodajemy po 1 łyżce do masła)
    • Tak przygotowaną masą smarujemy dół biszkoptu (około 2/3 masy), następnie kładziemy górny biszkopt i smarujemy go resztą masy
    • Na wierzchu ciasta układamy połówki biszkoptów

    Polewa:

    • Masło, wodę i cukier umieszczamy w garnku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia
    • Całość chłodzimy i roztopione masło łączymy z mlekiem w proszku za pomocą miksera
    • Polewę dzielmy na 2 cześć i do jednej dodajemy kakao
    • Na biszkopty wylewamy na przemian raz jasną raz ciemną polewę
    • Ciasto wstawiamy do lodówki na 1 godzinę

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 03 stycznia
Super Ciasto :)
Składniki
  • Biszkopt kakaowy (rzucany, bez proszku do pieczenia):
  • 5 jajek
  • 100 gramów mąki tortowej (typ 550)
  • 2 łyżki kakao
  • 40 gramów mąki ziemniaczanej
  • 150 gramów cukru
  • Krem budyniowy:
  • 600 mililitrów mleka
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 200 gramów masła
  • Polewa:
  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao
  • 75 mililitrów wody
  • 75 gramów cukru
  • 150 gramów masła
  • Inne: 1-2 paczki okrągłych biszkoptów
  • Poncz kawowy: 1 espresso i 2 łyżeczki cukru
Składniki