Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto nie tylko pięknie wygląda ale również smakuje wyśmienicie.
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 235
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 15
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13207
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 235
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 15
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13207
Składniki
Biszkopt: -------------- Zimne białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i ciągle ubijając dodajemy przesiane przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na końcu wlewamy po łyżce gorącą wodę. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 36x25 i pieczemy 30 min w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy na pół. Każdy blat nasączamy mocnym, zimnym i gorzkim naparem z kawy. Krem budyniowy: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Do masy dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy i pomału wlewamy masę jajeczną, często mieszamy i gotujemy budyń. Budyń odstawiamy do ostygnięcia pod przykryciem by nie dopuścić do utworzenia się kożucha.Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń aż do połączenia się składników..Dodajemy sok z cytryny.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao. 2. Masa z mleka w proszku: Masło gotujemy z wodą i cukrem i zostawiamy do przestygnięcia (powinno być ciepłe by rozpuszczone masło nie zastygło) .Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Masę dzielimy na połowę: do jednej części dodajemy kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. . Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę jasnej masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta. na który wykładamy ciemną masę budyniową. Biszkopty kroimy na pół, nasączamy delikatnie kawą i układamy pionowo-lekko wciskając w masę. . Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało.