Ciasto Fale Dunaju z truskawkami

Ciasto Fale Dunaju z truskawkami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: SlodkiBlog
Przepyszne dwukolorowe ciasto z sezonowymi owocami

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 2 szklanki mąki (320 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao + 2 łyżki mleka
  • 350 g truskawek
  • Masa:
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g schłodzonej śmietanki 30 % + 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Polewa:
  • 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej lub pół na pół
  • 50 g masła

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia
    Jajka ubij z cukrem na białą i puszystą masę (5-10 min)
    Dodaj olej i zmiksuj
    Naprzemiennie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko w 3-4 partiach, mieszaj delikatnie za pomocą szpatułki
    Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodaj kakao i 2 łyżki mleka
    Na blaszkę wyłożoną papierem wylej najpierw jasne ciasto, a potem ciemne, rozprowadź równomiernie
    Piecz w 180°C przez ok. 35 min do suchego patyczka
    Pozostaw do wystudzenia

  2. Masa:

    Połowę mleka zagotuj
    Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę
    Dodaj skrobię i drugą połowę mleka, zmiksuj
    Do żółtek wlej powoli gotujące się mleko, cały czas miksując
    Przelej całość do garnka i gotuj na małym ogniu do powstania bąbli powietrza
    Odstaw do całkowitego wystudzenia
    Miękkie masło zmiksuj, a następnie cały czas miksując, dodaj po łyżce zimny budyń
    Śmietankę ubij z łyżeczką cukru waniliowego
    Połącz masę budyniową z bitą śmietaną mieszając szpatułką
    Gotową masę wyłóż na ostudzone ciasto i wyrównaj
    Wstaw do lodówki do schłodzenia

  3. Polewa:

    Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali
    Rozsmaruj na schłodzonym cieście lub zrób wzorki workiem cukierniczym lub łyżką

Składniki
  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 2 szklanki mąki (320 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao + 2 łyżki mleka
  • 350 g truskawek
  • Masa:
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g schłodzonej śmietanki 30 % + 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Polewa:
  • 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej lub pół na pół
  • 50 g masła
Składniki