Ciasto Fale Dunaju z jabłkami

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
To ciasto to powrót do przeszłości, zarówno mojej, jak i pewnie większości z was. A chodzi o ciasto o pięknej nazwie "Fale Dunaju". Jest to ciasto ucierane, dwukolorowe, z zatopionymi w nim owocami, z kremem budyniowym na domowym budyniu i z czekoladą. Ciasto bardzo ładnie wygląda i super smakuje. Bardzo się cieszę, że odświeżyłam sobie ten przepis. Zaczerpnęłam go ze strony: Fale Dunaju – Smaki na talerzu.

Składniki

  • Ciasto:
  • 250g miękkiego masła
  • 180g cukru pudru
  • 6-7 jaj (ja dałam 7 mniejszych)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżka kakao
  • kilka jabłek
  • Krem:
  • 500ml mleka
  • 4 żółtka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 45g cukru waniliowego
  • 0,5szkl. cukru kryształu
  • 200g miękkiego masła
  • Polewa:
  • 100g czekolady (u mnie 60g mlecznej i 40g gorzkiej)
  • 4 łyżki śmietany 30%

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto wyjęłam wcześniej z lodówki. Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miękkie masło utarłam z cukrem pudrem do białości. Następnie dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Następnie partiami dodawałam do masy maślano - jajecznej, miksując przy tym na małych obrotach. Dolałam do ciasta mleko i zmiksowałam do połączenia składników. Na koniec dodałam ubitą pianę z białek i wymieszałam wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Blachę o wymiarach 25x35cm wyłożyłam papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyłożyłam do blachy i równo rozprowadziłam. Do reszty ciasta dodałam kakao i wymieszałam do połączenia. Ciemne ciasto rozsmarowałam równomiernie na jasnym. Jabłka obrałam, wykroiłam gniazda nasienne. Jabłka pokroiłam na mniejsze kawałki i poutykałam je równomiernie w ciasto. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 35min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce.



    Z pół litra mleka odlałam 0,5 szklanki i rozprowadziłam w nim żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową. Resztę mleka zagotowałam z cukrem kryształem i waniliowym. Na gotujące się mleko wlałam przygotowaną mieszankę i cały czas mieszając ugotowałam gęsty budyń. Budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło zmiksowałam i dodawałam do niego po łyżce wystudzony budyń. Krem miksowałam, aż stal się jednolity bez grudek. Gotowy krem rozsmarowałam na cieście. Ciasto schłodziłam w lodówce. Gdy krem zesztywniał, przygotowałam polewę. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę i wymieszałam wszystko na jednolitą polewę. Polewą posmarowałam ciasto i ponownie odstawiłam je do lodówki, aż czekolada zastygła.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 17 września
pyszotka:)
Składniki
  • Ciasto:
  • 250g miękkiego masła
  • 180g cukru pudru
  • 6-7 jaj (ja dałam 7 mniejszych)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżka kakao
  • kilka jabłek
  • Krem:
  • 500ml mleka
  • 4 żółtka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 45g cukru waniliowego
  • 0,5szkl. cukru kryształu
  • 200g miękkiego masła
  • Polewa:
  • 100g czekolady (u mnie 60g mlecznej i 40g gorzkiej)
  • 4 łyżki śmietany 30%
Składniki