Ciasto Esterhazy

Ciasto Esterhazy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: justin162
Ciasto jest wspaniałe:),lecz wymaga sporo pracy. Warto się jednak pomęczyć, aby zbierać pochwały od rodzinki :D przepis pochodzi z NASZEGO autorskiego bloga (prowadzę go z siostrą) www.domowe-wypieki.com

Składniki

  • Składniki na dwa blaty bezowo-orzechowe, białka, 3
  • cukier, 2 łyżki
  • zmielonych orzechów włoskich, 70g
  • cynamonu, szczypta
  • mąki ziemniaczanej, 1 łyżka
  • sok z cytryny, 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia, pół łyzeczki
  • MASA mleko, 1,5 szklanki
  • cukru, 1 szklanka
  • żółtka, 6
  • masło, 350g
  • cukier waniliowy, 3 łyżeczki
  • konfitura lub dżem morelowy, ok. 4 łyżki
  • alkohol (wiśniówka, rum lub konaik), 2 łyżki

Przygotowanie

  1. CIASTO: Ubić białka ze szczyptą soli w trakcie dosypywać stopniowo cukier. Pod koniec dodać sok z cytryny. Orzechy i proszek do pieczenia wymieszać z mąką ziemniaczaną i cynamonem. Połączyć delikatnie mieszając z pianą. Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysować koła o średnicy 23/24 cm. Masę podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowane szablony. Piec w nagrzanym piekarniku (150/160 st C) przez 40/50 min. Upieczone blaty powinny mieć jasnobrązowy kolor. Do przygotowania tortu będziemy potrzebowali sześciu blatów.

  2. MASA: Pół szklanki mleka ubić z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym na puszysty krem .( Ja dodałam jeszcze łyżkę "kopiastą" mąki ziemniaczanej, aby zrobił się gęstszy krem, jak na budyń) Resztę mleka zagotować i gorące wlewać cienką strużką do masy z żółtek, ciągle ubijając. Krem ustawić ponownie na ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Trzeba bardzo uważać, bo masa łatwo się przypala. Zdjąć z ognia i ciągle ubijając, ostudzić krem.
    W drugiej misce utrzeć masło, do którego dodawać po łyżce ostudzony krem z żółtek i mleka. Pod koniec ucierania dodać alkohol.


    Ochłodzonym kremem posmarować pięć blatów, układając jeden na drugim. Szósty posmarować podgrzaną konfiturą morelową. Schłodzić.
    Można zrobić polewę. Ja posmarowałam ciasto masą i posypałam gorzką czekoladą. Według mnie z tą polewą ciasto będzie za słodkie.

  3. Polewa:
    - 200g białej czekolad,
    - 6 łyżek śmietany 30%

    Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając doprowadzić do jednolitej konsystencji. Lekko ciepłą czekoladą polać schłodzony tort.
    Do dekoracji można wykorzystać wiórki z ciemnej czekolady i uprażone płatki migdałowe.

    Gotowy tort należy odstawić na 12 godzin do lodówki!

Komentarze do przepisu (16)

kibi87 03 września 2010
musisz dodać zdjęciem jestem ciekawa efektu ostatecznego, zamin sie za niego zabiore:)
justin162 03 września 2010
Zdjęcie dodane :D
Goblinek 03 września 2010
Natychmiast do ulubionych!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na dwa blaty bezowo-orzechowe, białka, 3
  • cukier, 2 łyżki
  • zmielonych orzechów włoskich, 70g
  • cynamonu, szczypta
  • mąki ziemniaczanej, 1 łyżka
  • sok z cytryny, 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia, pół łyzeczki
  • MASA mleko, 1,5 szklanki
  • cukru, 1 szklanka
  • żółtka, 6
  • masło, 350g
  • cukier waniliowy, 3 łyżeczki
  • konfitura lub dżem morelowy, ok. 4 łyżki
  • alkohol (wiśniówka, rum lub konaik), 2 łyżki
Składniki