Ciasto dyniowo- pomarańczowe Paleo, Keto

Ciasto dyniowo- pomarańczowe Paleo, Keto
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Wspaniałe ciasto w kolorze intensywnej pomarańczy. Mocno dyniowe, o lekko sernikowej konsystencji. Stanowi idealną odskocznię od jesiennych szarości. Polecam! Przepis oraz więcej pomysłów na pyszne dania znajdziesz na blogu.

Składniki

  • 285 gram dyni Hokkaido upieczonej do miękkości
  • sok z 1 pomarańczy
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 160 gram jogurtu kokosowego
  • 6 łyżek erytrytolu ewentualnie ksylitolu lub cukru kokosowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 3 jaja
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy (u mnie suszona)
  • 1 łyżka żelatyny płaska
  • 2 łyżki karobu lub kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie

  1. Ciasto

    Piekarnik nastawić na 160 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki poza jajkami zmiksować na gładką masę. Rozdzielić żółtka od białek i dodać je do masy dyniowej. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Ostrożnie wmieszać je do masy dyniowej. Dodać skórkę z pomarańczy. Delikatnie przelać ciasto do lekko natłuszczonej silikonowej formy lub też metalowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 40 -45 minut aż do suchego patyczka. Ostudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

  2. Polewa

    Wlać mleko do garnuszka i posypać po wierzchu żelatyną. Poczekać aż lekko napęcznieje. Następnie podgrzać chwilę. Dodać karob i olej kokosowy i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odrobinę przestudzić i polać ciasto.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 23 października 2019
Brzmi bardzo zachęcająco:)
Składniki
  • 285 gram dyni Hokkaido upieczonej do miękkości
  • sok z 1 pomarańczy
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 160 gram jogurtu kokosowego
  • 6 łyżek erytrytolu ewentualnie ksylitolu lub cukru kokosowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 3 jaja
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy (u mnie suszona)
  • 1 łyżka żelatyny płaska
  • 2 łyżki karobu lub kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Składniki