Ciasto dyniowe z pomarańczowym lukrem

Ciasto dyniowe z pomarańczowym lukrem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ola1984
Puszyste, wilgotne ciasto z dynią przygotowuje się zaledwie w kilka chwil. Sezon dyniowy w pełni, więc warto upiec coś pysznego z pękatej królowej jesieni. Ciasto z dynią świetnie komponuje się z aromatem korzennych przypraw i nutą pomarańczy, stąd dodatek cynamonu i lukier pomarańczowy. Do ciasta możecie dorzucić ulubione dodatki - rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna Typ 500 300 g
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • Jajko 4 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczka
  • olej 200 ml
  • Dynia starta na drobnych oczkach 300 g
  • Pestki dyni 2 łyżki
  • Lukier:
  • Cukier puder 1 szklanka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Dodać cynamon i wymieszać. Jajka ubić na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ubijając dodawać naprzemiennie olej i mąkę. Kiedy składniki się połączą dodać startą dynię i wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (23 cm) i piec w 180 stopniach przez około 50 minut, do suchego patyczka.

  2. Lukier: Składniki lukru dokładnie utrzeć. W razie potrzeby do lukru dodać odrobinę ciepłej wody. Lukrem polać wystudzone ciasto i posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Składniki
  • Ciasto:
  • mąka pszenna Typ 500 300 g
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • Jajko 4 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczka
  • olej 200 ml
  • Dynia starta na drobnych oczkach 300 g
  • Pestki dyni 2 łyżki
  • Lukier:
  • Cukier puder 1 szklanka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
Składniki