Ciasto dyniowe z limonką i śliwkami

Przepis dnia 2019-09-27
Ciasto dyniowe z limonką i śliwkami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Lubicie jesień? Ja jedynie za te dobroci, które można kupić w warzywniakach :) Dzisiaj propozycja jednego z jesiennych ciast :D

Składniki

  • 125 g upieczonej dyni hokkaido
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • sok z 2 limonek
  • skórka otarta z 2 limonek
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 50 g orzechów laskowych
  • 10 śliwek węgierek

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać wraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. W misce roztrzepać trzepaczką jajka z cukrem, dodać sok z limonek, oliwę i sproszkowane orzechy. Dokładnie dodać zblendowana dynię i wymieszać. Przełożyć do suchych składników, połączyć dokładnie. Wylać do rantu ustawionego na 16cm. Na górze ułożyć śliwki. Piec w 170 stopniach godzinę minut, sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

slodkisentyment 17 września 2019
Śliczne :)
KulinarnaChwila 27 września 2019
Pyszotka:)
SprytnaChochla 27 września 2019
Wygląda bardzo kusząco!
Składniki
  • 125 g upieczonej dyni hokkaido
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • sok z 2 limonek
  • skórka otarta z 2 limonek
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 50 g orzechów laskowych
  • 10 śliwek węgierek
Składniki