Ciasto dyniowe z kremem

Ciasto dyniowe z kremem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Puszyste, miękkie ciasto. Nie jest zbyt słodkie. Krem i polewa dawają lekko kwaskowaty posmak. Całość robi wrażenie.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 1/2 puree z dyni (temperatura pokojowa)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 jajka wiejskie ( temperatura pokojowa)
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 3/4 szkl. wyłuskanych orzeszków ziemnych
  • 3/ 4 szk. cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Krem:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szkl. zimnego zsiadłego mleka
  • Polewa:
  • sok z 1 cytryny
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Przygotowanie

  1. Mąkę, proszek do pieczenia , sodę i cynamon przesiać do miski. Dodać drobno zmielone orzeszki ziemne. Można to zrobić w młynku odo kawy.
    W drugim naczyniu umieścić jajka, puree z dyni i olej. Całość połączyć zwykłą trzepaczką. Następnie dodawać partiami suche składniki i mieszać. Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary foremki 24x24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C 40-45 min. Sprawdzać patyczkiem czy jest upieczone.

  2. Galaretkę zalać jedną szklanką wrzątku. Wystudzić i dać do lodówki. Gdy zacznie tężeć wymieszać dokładnie ze zsiadłym mlekiem. Dać jeszcze na chwilę do lodówki. Ciasto przekroić. Dół umieścić w foremce. Następnie dać krem. Nałożyć górę, którą należy polać polewą z soku z cytryny i cukru pudru. Ciasto umieścić w lodówce najlepiej na całą noc.

Komentarze do przepisu (2)

Honorata27 12 marca 2018
pysznie wygląda :)
kucharka-amatorka 12 marca 2018
Tak samo smakuje. Miłego dnia.
Składniki
  • Ciasto:
  • 2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 1/2 puree z dyni (temperatura pokojowa)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 jajka wiejskie ( temperatura pokojowa)
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 3/4 szkl. wyłuskanych orzeszków ziemnych
  • 3/ 4 szk. cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Krem:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szkl. zimnego zsiadłego mleka
  • Polewa:
  • sok z 1 cytryny
  • 4-5 łyżek cukru pudru
Składniki