Ciasto dyniowe bez pieczenia

Ciasto dyniowe bez pieczenia
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_gotuje
Dynia doskonale sprawdza się nie tylko w wytrawnych potrawach. Oto dowód, ze można przygotować z niej zaskakujące ciasto bez pieczenia. Przepis pochodzi z 402. odcinka programu "Ewa Gotuje"

Składniki

  • 2 opakowania herbatników kakaowych
  • czekolada mleczna
  • melisa do dekoracji
  • 800 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 ½ szklanki purée dyniowego (z 1 niedużej, upieczonej dyni)
  • 5-6 łyżek erytrolu lub cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Dynię pokroić na kawałki, usunąć pestki. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na 45-50 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po wystudzeniu obrać ze skórki i zmiksować.

  2. Żelatynę zalać wodą (¼ szklanki). Wymieszać i odstawić.

  3. Zimną śmietankę ubić na sztywno i podzielić na 2 części. Do jednej dodać serek mascarpone i 2 łyżki erytrolu. Uperfumować odrobiną ekstraktu waniliowego i zmiksować.

  4. Do drugiej dodać purée z dyni, wsypać 3-4 łyżki erytrolu. Przyprawić imbirem, świeżo startą gałką muszkatołową i cynamonem. Zmiksować. Wlać żelatynę i sok z cytryny. Wymieszać.

  5. Foremkę wyścielić folią spożywczą (blaszka 24 x 24 cm). Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na ciasteczka dać 1/3 kremu dyniowego. Na krem dyniowy nałożyć połowę masy śmietankowej. Ułożyć herbatniki, drugą porcję kremu z dyni oraz resztę masy śmietankowej. Przykryć herbatnikami, nałożyć ostatnią porcję kremu dyniowego. Udekorować czekoladą startą na drobnych oczkach. Wstawić do lodówki i chłodzić przez 2-3 godziny.
    Po pokrojeniu udekorować listkami melisy.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 25 października
Pyszotka :)
Składniki
  • 2 opakowania herbatników kakaowych
  • czekolada mleczna
  • melisa do dekoracji
  • 800 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 ½ szklanki purée dyniowego (z 1 niedużej, upieczonej dyni)
  • 5-6 łyżek erytrolu lub cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny
Składniki