Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Bardzo lubię ciasta drożdżowe. Często robię z tego przepisu, bo jest szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne.

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g. mąki
  • 50 g. drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • Kruszonka:
  • 50 g. masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • truskawki lub inne owoce

Przygotowanie

  1. Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i wymieszać.
    Odstawić na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
    W misce, ubić jajka z resztą cukru. Następnie wsypać mąkę i dodać zaczyn drożdżowy.
    Wymieszać i wlać olej. Wyrabiać mikserem z hakami, kilka minut.
    Tak przygotowane ciasto, przełożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Wierzch ciasta, delikatnie posypać mąką.

  2. Zostawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
    W tym czasie przygotować kruszonkę.
    Do miseczki włożyć masło, dodać mąkę i cukier. Zagnieść palcami,
    tak żeby powstała kruszonka.

    Truskawki umyć i usunąć szypułki.

    Kiedy ciasto wyrośnie, ułożyć na nim truskawki.
    Następnie posypać kruszonką.

  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 45 minut.

Składniki
  • Ciasto:
  • 500 g. mąki
  • 50 g. drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • Kruszonka:
  • 50 g. masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • truskawki lub inne owoce
Składniki