Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: marysiaz
Ukochana, prosta, klasyczna drożdżówka z rodzynkami i kruszonką. Niech chociaż ona mi osłodzi ten dzisiejszy dzień :)

Składniki

  • 40 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 200 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1 jajko z odrobiną mleka do posmarowania drożdżówek
  • 80 g rodzynek
  • Kruszonka:
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem, wlewamy letnie mleko i pod przykryciem pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozmącone jajko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość mieszamy hakiem na niskich obrotach do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.

  2. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy razem ze sparzonymi rodzynkami i wkładamy do 2 foremek na keks, ponownie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut. Składniki na kruszonkę wyrabiamy ze sobą do momentu, aż nie powstaną grudki.

  3. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w 170*C w termoobiegu przez ok 45 minut.

Komentarze do przepisu (1)

Ewaaa 25 sierpnia 2014
mmmm, wspaniałości !
Składniki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 200 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1 jajko z odrobiną mleka do posmarowania drożdżówek
  • 80 g rodzynek
  • Kruszonka:
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
Składniki