Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe zawsze smaczne ,a z sezonowymi owocami jest przepyszne. Ostatnio pojawił się rabarbar i nie mogliśmy darować sobie tej słodkiej pokusy. Z mlekiem :P pycha! Specjalnie dla Małgosi KR wypróbowaliśmy miskę firmy Tupperware...bez niej też można żyć ,choć inne produkty są rewelacyjne.
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 142
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7500
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 193
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 102
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 205
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 142
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7500
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 193
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 102
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 205
Składniki
Rabarbar obieramy ,kroimy na 2-3 cm kawałki i zasypujemy cukrem (kilka łyżek). Drożdże kruszymy w misce ,zasypujemy cukrem (3 łyżki) i rozpuszczamy. Tłuszcz topimy ,wlewamy zimne mleko ,mieszamy. Dodajemy łyżkę oleju ,ponownie mieszamy i wlewamy do drożdży. Jajka i żółtko roztrzepujemy ,wlewamy do miski ,dosypujemy 2 łyżki cukru ,szczyptę soli i mąkę ,miskę zamykamy i energicznie potrząsamy kilkanaście razy. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce i kiedy pokrywka „napęcznieje” ,wypuszczamy powietrze. Robimy tak 4-5 razy. Przygotowujemy kruszonkę: Zimne masło siekamy razem z mąką ,cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wstawiamy do lodówki.
Przygotowane ciasto wykładamy na małą ,kwadratową blaszkę ,na wierzchu układamy rabarbar i posypujemy uprzednio przygotowaną kruszonką. Pieczemy 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.