Ciasto drożdżowe z makiem / makowiec drożdżowy BEZ WYRASTANIA

Ciasto drożdżowe z makiem / makowiec drożdżowy BEZ WYRASTANIA
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Lubię ciasta drożdżowe, ale nie mam cierpliwości do ich robienia. Dlatego odkąd odkryłam to ciasto drożdżowe, które nie wymaga rośnięcia, sięgam tylko po ten przepis:). Dziś w wersji z makiem i oczywiście jak zawsze z dużą ilością kruszonki. Pamiętajmy o wyborze dobrej jakości masy makowej - powinna być gęsta, sucha i zwarta, inaczej może wyjść zakalec.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko L
  • 2 żółtka
  • 60g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 40g świeżych drożdży
  • ...
  • Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 60g zimnego masła
  • ...
  • Dodatki:
  • mała puszka masy makowej (koniecznie gęstej, zwartej!)

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem, zostawiamy na około 3 minuty, mieszamy. Masło rozpuszczamy, dodajemy mleko, mieszamy (całość powinna być letnia). Dodajemy jajka, żółtka, mleko z masłem i mąkę. Miksujemy do połączenia składników, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Robimy kruszonę: składniki zagniatamy i rozcieramy w dłoniach do powstania grudek.Do keksówki wykładamy cienko na dnie warstwę ciasta a następnie "kleksami" masę makową i ciasto. Posypujemy kruszonką.

  3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 01 października 2017
Po niedzielnym grillu coś by człowiek zjadł, ale chyba już za późna godzina ;) Wygląda bardzo apetycznie :)
gochna55 02 października 2017
Coś dla mnie. Dzięki.
marysia11082 02 grudnia 2017
Wygląda pięknie,ale nie lubię gotowej masy makowej.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko L
  • 2 żółtka
  • 60g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 40g świeżych drożdży
  • ...
  • Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 60g zimnego masła
  • ...
  • Dodatki:
  • mała puszka masy makowej (koniecznie gęstej, zwartej!)
Składniki