Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Honorata27
Ciasto drożdżowe z kruszonką to przepis na idealny podwieczorek. Jest to wypiek, który uwielbiają zarówno mali, jak i duzi. Mi niezmiennie kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. Uwielbiam zajadać się ciastem drożdżowym posmarowanym masłem.

Składniki

  • ciasto
  • mąka pszenna Typ 500 500 g
  • cukier 200 g
  • mleko 3,2% 200 ml
  • masło 150 g
  • świeże drożdże 40 g
  • żółtka 4 szt.
  • kruszonka
  • cukier 100 g
  • mąka pszenna Typ 500 100 g
  • masło 50 g

Przygotowanie

  1. Ciasto: Świeże drożdże wraz z łyżką cukru, mąki i mleka rozgniatam. Odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę, cukier, ciepłe mleko, masło oraz wyrośnięte drożdże łączę. Zagniatam ciasto. Odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto układam w kwadratowej formie do pieczenia.
    Kruszonka: Z podanych składników zagniatam kruszonkę.
    Ciasto w formie posypuję kruszonką. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Po 30 minutach wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekarnik ustawiam na 180 stopni. Piekę około 45 minut. Studzę.

  2. Zapraszam do mojego bloga !

Składniki
  • ciasto
  • mąka pszenna Typ 500 500 g
  • cukier 200 g
  • mleko 3,2% 200 ml
  • masło 150 g
  • świeże drożdże 40 g
  • żółtka 4 szt.
  • kruszonka
  • cukier 100 g
  • mąka pszenna Typ 500 100 g
  • masło 50 g
Składniki