Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: gastrofaza
Klasyczny placek drożdżowy

Składniki

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszę do wysokiej miski i zasypuję 4 łyżkami cukru.
    Mleko lekko podgrzewam a ok 150g masła rozpuszczam( resztę zostawiam do kruszonki)
    Drożdże rozgniatam palcami dodając połowę mleka i połowę rozpuszczonego masła.

  2. Za pomocą miksera mieszam miksturę dodając w trakcie mieszania mąkę. Uzupełniam od czasu do czasu mlekiem oraz masłem do całkowitego zużycia.
    Całość miksuję do momentu gdy ciasto odchodzi od miski i ma spójną teksturę a po dotknięciu jest lekko sprężyste

  3. Po wyrobieniu ciasto kładę na posypany mąką blat i lekko je przerabiam nadając prostokątny kształt pasujący do foremki.
    Foremkę wykładam papierem do pieczenia i umieszczam w niej ciasto które następnie przykryte ściereczką i oprószone mąką wkładam do zimnego pieca na ok 45-60 min do wyrośnięcia .

  4. Kruszonka
    ok 25 g zimnego masła, 3-4 łyżki cukru 4-5 łyżek maki oraz wiórki kokosowe dokładnie mieszam ze sobą za pomocą widelca.
    Gdy całość zlepi się w jedną ą masę wkładam ją do lodówki .

  5. Na wyrośnięte ciasto rozkładam kruszonkę używając tarki lub krusząc ją po prostu w palcach.
    Ciasto wkładam do rozgrzanego do 180 stopni pieca i piekę przez ok 30-40 min.
    Po wyciągnięciu dobrze jest mu dać chwilę odpocząć choć trudno się oprzeć bo pachnie naprawdę świetnie. U nas w domu blacha znika w ciągu paru godzin.

Składniki
Składniki