Ciasto drożdżowe z jagodami bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe z jagodami bez wyrabiania
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dagita
Ten przepis dla "leniuchów" dostałam od mamy.

Składniki

  • Ciasto:
  • drożdże 10 dag
  • jajka 4 szt.
  • cukier 1 szkl.
  • olej 3/4 szkl.
  • mleko 3/4 szkl.
  • mąka tortowa 4 szkl.
  • jagody 2 szkl.
  • Kruszonka:
  • żółtko 1 szt.
  • mąka 1,5 szkl.
  • masło 1/2 kostki
  • cukier wanilinowy

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto włożyć do miski (drożdże rozkruszyć, jajka rozmącić) NIE MIESZAĆ! i włożyć do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie wszystko wymieszać i przełożyć ciasto na blachę. Wierzch posypać jagodami. Składniki na kruszonkę zagnieść (można dodać trochę cukru kryształu) i rozkruszyć na cieście. Wstawić do zimnego piekarnika i piec 40 min. w 180 stopniach.

Komentarze do przepisu (1)

kitty241 24 czerwca 2015
a jak duża ta blaszka ma być?keksówka, tortownica,prostokątna? a wymiary? nie chcę, żeby mi ciasto uciekło... Czytaj całość »
a jak duża ta blaszka ma być?keksówka, tortownica,prostokątna? a wymiary? nie chcę, żeby mi ciasto uciekło albo było za cienkie ;)
Składniki
  • Ciasto:
  • drożdże 10 dag
  • jajka 4 szt.
  • cukier 1 szkl.
  • olej 3/4 szkl.
  • mleko 3/4 szkl.
  • mąka tortowa 4 szkl.
  • jagody 2 szkl.
  • Kruszonka:
  • żółtko 1 szt.
  • mąka 1,5 szkl.
  • masło 1/2 kostki
  • cukier wanilinowy
Składniki