Ciasto drożdżowe z jabłkami i powidłami

Ciasto drożdżowe z jabłkami i powidłami
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Annuar
Łatwiejsze do zrobienia, bardziej puszyste, miękkie i dłużej utrzymujące świeżość niż tradycyjne drożdżowe. Z moim ulubiony zestawem: jabłka wymieszane z powidłami śliwkowymi. Przepis na średnią blachę (ok. 38 x 25 cm).

Składniki

  • drożdże świeże, 50 g
  • cukier, 1/3 szkl
  • cukier waniliowy, 1 torebka
  • olej, 1/3 szkl
  • zimne mleko, 1/2 szkl
  • jajka, 2
  • mąka tortowa, 2,5 szkl
  • aromat waniliowy, kilka kropel
  • skórka starta z 1/4 cytryny
  • mąka tortowa do kruszonki, 1 niepełna szkl
  • cukier do kruszonki, 1 niepełna szklanka
  • masło do kruszonki, 100 g
  • powidła śliwkowe, 1/2 słoika
  • jabłka, 3 duże

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ciasta (od drożdży do skórki cytrynowej) układać w dużej misce wg wyżej podanej kolejności w składnikach (mąki wsypać na początek tylko 2 szkl.).

  2. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce. Ja mam taki sprawdzony sposób: stawiam na lekko ciepłej płycie ceramicznej elektrycznej kuchenki, co jakiś czas jak wystygnie włączam ją na kilka sekund.

  3. Po podanym czasie wymieszać wszystkie składniki na jednolitą konsystencję. Dodać pozostałą mąkę (0,5 szkl) mąki i wymieszać masę, aby ponownie utworzyła się jednolita konsystencja. Ciasto będzie kleić się do rąk, ale nie powinno się dodawać dodatkowej mąki, bo ciasto straci na puszystości.

  4. Ciasto wyłożyć na blachę (wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą) i w miarę możliwości równomiernie rozłożyć.

  5. Jabłka pokroić na plastry i wymieszać z powidłami. Całość ułożyć na cieście lekko dociskając owoce w dół.

  6. Zrobić kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, dodać zimne masło i zagnieść w grudki. Wysypać na owoce.

  7. Piec ok. 35 min w 180 stopniach. Warto sprawdzać patyczkiem czy ciasto w jego centralnej części nie jest jeszcze wilgotne. Trzeba uważać, bo często spód jest już upieczony a środek jeszcze nie (przydaje się piekarnik z grzałką tylko góra, ja niestety takiego nie mam). Ciasto powinno odczekać jeszcze 5 min w lekko uchylonym piekarniku i ok. 30 min przed krojeniem.

  8. Czytałam o tym przepisie, że jest to ciasto szybkie i bez wyrabiania. Moim zdaniem nie jest to do końca prawda - czas od momentu przygotowania produktów do upieczenia jest prawie taki sam, jak tradycyjnego drożdżowego, to tylko złudzenie, że jak wrzucamy produkty do miski i zostawiamy, to jest szybciej, choć jest to bardzo wygodne :). Nie jest też to ciasto całkiem "bez wyrabiania". Aby uzyskać konsystencję umożliwiającą rozłożenie ciasta na blaszce (co jest dosyć niewygodne, bo ciasta nie jest w tym momencie dużo, ono bardziej rośnie w trakcie pieczenia) trzeba je wyrobić. ALE MA TO CIASTO JEDNĄ WIELKĄ ZALETĘ, która sprawia, że będę korzystać tylko z tego przepisu: jest zdecydowanie bardziej puszyste, miękkie i dłużej utrzymuje świeżość niż tradycyjne. Jadłam je ze smakiem na trzeci dzień po upieczeniu. Do tej pory unikałam ciast drożdżowych właśnie dlatego, że były dla mnie za suche. Robiłam to ciasto ostrożnie na najmniejszą moją blachę, ale warto podwoić składniki i zrobić na największą :)

Komentarze do przepisu (4)

Mamuska666 29 marca 2012
Twoje przepisy jak zwykle ciekawe.Też nie lubię drożdżowego na drugi dzień.I to połączenie jabłek z nutą... Czytaj całość »
Twoje przepisy jak zwykle ciekawe.Też nie lubię drożdżowego na drugi dzień.I to połączenie jabłek z nutą śliwek.5+ i wiadomo co dalej-do ulubionych.Pozdrawiam.
renka 29 marca 2012
Brzmi zachęcająco - jak myślisz czy nadzienie można dać do środka ,a samą kruszonkę na wierzch?
Annuar 30 marca 2012
renka: moim zdaniem nie, co wynika z konsystencji ciasta, jest bardzo gęste, myślę też, że nie wyrosłoby... Czytaj całość »
renka: moim zdaniem nie, co wynika z konsystencji ciasta, jest bardzo gęste, myślę też, że nie wyrosłoby ładnie przez sok z owoców. Jak lekko dociśniesz owoce to one lekko wpadną do środka (ja tak nie robiłam, następnym razem tak zrobię). Myślę, że owoce do środka można dawać piekąc ciasta bardziej biszkoptowe, piaskowe.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • drożdże świeże, 50 g
  • cukier, 1/3 szkl
  • cukier waniliowy, 1 torebka
  • olej, 1/3 szkl
  • zimne mleko, 1/2 szkl
  • jajka, 2
  • mąka tortowa, 2,5 szkl
  • aromat waniliowy, kilka kropel
  • skórka starta z 1/4 cytryny
  • mąka tortowa do kruszonki, 1 niepełna szkl
  • cukier do kruszonki, 1 niepełna szklanka
  • masło do kruszonki, 100 g
  • powidła śliwkowe, 1/2 słoika
  • jabłka, 3 duże
Składniki