Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką - wysokie, puszyste

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką - wysokie, puszyste
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dziś prezentuję przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Najlepsze drożdżowe jakie kiedykolwiek piekłam. Spełnia trzy moje najważniejsze oczekiwania: rośnie wysokie, nie czuć w nim drożdży i ma dużo kruszonki:). Można dodać tu dowolne owoce.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 paczki suchych drożdży (razem 14g)
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 80g roztopionego masła
  • ...
  • Kruszonka:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 125g masła
  • ...
  • Dodatkowo:
  • 4 duże jabłka

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki (mleko powinno być letnie, ale nie gorące a rozpuszczone masło przestudzone). W misce wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeśli będzie się kleiło, dosypujemy mąkę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h. Po upływie tego czasu ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 30x25cm. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejną godzinę.

  2. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki zagniatamy a ciasto rozcieramy na kruszonkę.

  3. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki a następnie w plasterki. Układamy na wierzch ciasta, dociskamy, niektóre kawałki wbijamy pionowo. Posypujemy kruszonką.

  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Składniki
  • Ciasto:
  • 3 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 paczki suchych drożdży (razem 14g)
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 80g roztopionego masła
  • ...
  • Kruszonka:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 125g masła
  • ...
  • Dodatkowo:
  • 4 duże jabłka
Składniki