Ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem

Ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: AnetaP
Pyszne, apetyczne i pachnące ciasto.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka 3 szk,
  • cukier puder 2/3 szk,
  • drożdże 30 g,
  • mleko ok. 1 szk,
  • masło 100 g,
  • jajko 1 szt,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • Nadzienie:
  • jabłka 6 szt,
  • cynamon 3 - 4 łyżeczki,
  • cukier 3 łyżki,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania,

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dodać cynamon, cukier oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny i wymieszać.

  2. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Następnie ciasto rozwałkować na długi prostokąt. Ułożyć jabłka i zwinąć w rulon zaczynać od dłuższego boku. Rulon pokroić na 10 - 16 mniejszych, równych kawałków i ułożyć je luźno w tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.

  4. Piec około 30 – 35 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.


    Ciasto można jeść odrywając poszczególne kulki lub pokroić nożem na trójkątne kawałki.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 20 listopada 2019
zabieram do kawki :)
babcitereskiciasta 01 grudnia 2019
Apetyczne ciasto.:)
Składniki
  • Ciasto:
  • mąka 3 szk,
  • cukier puder 2/3 szk,
  • drożdże 30 g,
  • mleko ok. 1 szk,
  • masło 100 g,
  • jajko 1 szt,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • Nadzienie:
  • jabłka 6 szt,
  • cynamon 3 - 4 łyżeczki,
  • cukier 3 łyżki,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania,
Składniki