Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiamy ciasto drożdżowe. Do tego szklanka zimnego mleka i czujemy się jak w raju. Przypomniało nam się takie, z dżemem. Babcia czasami robiła. Rewelacja.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1053
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 512
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 42
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1053
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 512
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 42
Składniki
Przepis na małą keksówkę. Drożdże mieszamy z cukrem ( 1 łyżeczka z całości w przepisie ). Kiedy staną się płynne, wlewamy letnie mleko, wsypujemy 70 g mąki ( z całości podanej w przepisie ), mieszamy tak by nie było grudek. Przykrywamy i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. Jajko i żółtko ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę, łączymy z rozczynem, dodajemy resztę mąki, dokładnie wyrabiamy kilka minut. Dodajemy roztopione masło. Łączymy, dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Rozwałkowujemy, smarujemy dżemem, zawijamy i umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce. Pieczemy 30 min w temperaturze 190°C