Ciasto drożdżowe truskawkowo-jabłkowe przykryte pianą z białek.

Ciasto drożdżowe truskawkowo-jabłkowe przykryte pianą z białek.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Docherro
Ciasto wyszło pyszne,lekkie i puszyste.Truskawki i jabłka dopełniły jego smaku. Bardzo polecam:)

Składniki

  • Mąka 1/2 kg
  • Jajka 4szt.
  • Drożdże 5 dkg
  • Cukier 3/4 szkl.
  • Jabłka 2 duże
  • Truskawki 70dkg.
  • Masło1/2 kostki
  • Mleko 1 szkl.
  • Cynamon1 łyżka

Przygotowanie

  1. ZACZYN
    1łyżka mąki
    Drożdże
    Łyżka cukru i odrobina mleka,wszystko rozetrzeć i dać pod przykryciem do wyrośnięcia.

    CIASTO
    Przesianą mąkę dać do miski,dodać 4 żółtka,cukier,wyrośnięty zaczyn oraz letnie mleko.
    Wyrabiać ciasto,aż będzie gładkie i odchodziło od ręki.Jeśli będzie za twarde dodać jeszcze mleka.
    Pod koniec dać roztopione letnie masło i jeszcze chwilę wyrabiać by składniki dobrze się połączyły.
    Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

    Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na długość foremki.
    Foremkę wyścielić papierem do pieczenia,położyć ciasto robiąc po bokach wyższe zagięcia,by sok z owoców nie wyciekł.Ułożyć truskawki,jabłka pocięte i posypać je cynamonem.
    Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 50st.po 20 min zwiększyć temp.do 180st.i piec około 50min.
    Trzeba pilnować gdyż każdy piekarnik inaczej piecze.Ciasto nie może być za bardzo przypieczone do nałożenia piany.

  2. Po tym czasie wyjąć ciasto i położyć ubitą pianę z czterech białek i łyżki cukru.
    Dać ponownie do piekarnika i piec do zezłocenia się piany.
    Najlepiej smakuje lekko przestudzone:)

  3. Smacznego życzę:)

Komentarze do przepisu (4)

ciacho50 03 lipca 2016
Narobilas mi ochoty na drożdżowe, piękne ciacho zdjęcia apetycznie wyglądają :)
Docherro 04 lipca 2016
Dziękuję:)
smaker 04 lipca 2016
Jak tylko widzimy ciasto z pianką, od razu prosimy o kawałek :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka 1/2 kg
  • Jajka 4szt.
  • Drożdże 5 dkg
  • Cukier 3/4 szkl.
  • Jabłka 2 duże
  • Truskawki 70dkg.
  • Masło1/2 kostki
  • Mleko 1 szkl.
  • Cynamon1 łyżka
Składniki