Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ciasto, które upiekłam do firmy męża. Nawet ja sama się skusiłam, pomimo mojej niechęci do pieczonych jabłek. I muszę się przyznać, że bardzo mi smakowało. :)
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 153
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 153
Składniki
Ciasto: Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać cukier, jajko, letnie mleko i masło i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto należy zagniatać tak długo, aż zacznie odchodzić od miski i puszczać bąbelki. Następnie odstawić przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Skropić sokiem cytrynowym.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą prostokątną blachę natłuścić lub wyłożyć papierme do pieczenia. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyłożyć na blachę.
Masło rozpuścić, posmarować nim ciasto. Posypać połową orzechów. Plasterki jabłek układać na cieście jak dachówki. Śmietanę wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i jajkami. Masą posmarować jabłka i posypać pozostałymi orzechami. Piec 35-40 minut.