Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jabłkami

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jabłkami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Pyszna mocno drożdżowe, bardzo łatwe ciasto

Składniki

  • Na ciasto: 10 dkg drożdży świeżych
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • jabłka + cynamon do ich posypania
  • Na kruszonkę: 10 dkg masła lub margaryny
  • 20 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru pudru

Przygotowanie

  1. Podgrzać mleko, wlać do naczynia, następnie wkruszyć drożdże, dodać jajka, cukier i cukier waniliowy, oraz olej. Wszystko energicznie wymiesza. Wsypać mąkę i zostawić na 3 godziny pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie wszystko mieszamy.

  2. Dużą blachę smarujemy masłem lub margaryną. Ciasto wykładamy na blachę. Zostawiamy na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Na ciasto wykładamy pokrojone jabłka z cynamonem. Posypujemy kruszonką.

  3. Piec ok. 40 min. w 180 stopniach w piekarniku z termoobiegiem.

Składniki
  • Na ciasto: 10 dkg drożdży świeżych
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • jabłka + cynamon do ich posypania
  • Na kruszonkę: 10 dkg masła lub margaryny
  • 20 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru pudru
Składniki