Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: listek
Jest to pierwsze ciasto drożdżowe, które mi wyszło. Bardzo łatwe, właściwie samo się robi. Przepis z drobnymi zmianami pochodzi z babuni-blog49.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinne mieć temperaturę pokojową. Na dno miski wsypujemy wszystkie składniki w kolejności podanej w przepisie: rozkruszone drozdże, cukier itd... NIE MIESZAĆ SKŁADNIKÓW ZE SOBĄ !!!

  2. Miskę przykryć sciereczką, odstawić na noc w ciepłe miejce.

  3. Rano ciasto wyrobić mikserem na gładką masę i przełożyć do blachy (25x37) wyłożonej papierem. Przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia.

  4. Zagnieść kruszonkę i pokruszyć ją na wyrośnięte ciasto.

  5. Piec w 180 stopniach ok. 40 min. Po tym czasie, po sprawdzeniu patyczkiem czy ciasto jest upieczone(było) zmniejszyłam temp. do 150 stopni i zostawiłam jeszcze na ok. 10 minut w uchylonym piekarniku. Dzięki temu ciasto wyszło ta wysokie i co najważniejsze nie opadło.

  6. Polecam bo jest naprawdę b. łatwe i pyszne. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (12)

anetaa26 10 stycznia 2013
wyglada cudownie :) przepis zabieram i 5 zostawiam :))
nikola2005 10 stycznia 2013
Ależ smakowicie wygląda, z pewnością wypróbuję choć przyznam że drożdżowce nie są moją mocną stroną!! ;)
magdarynka 19 stycznia 2013
Upiekłam-wyszlo super, poleciłam kolezance-upiekła-wyszło super :) nikola2005-wypróbuj-to ciasto nie może sie... Czytaj całość »
Upiekłam-wyszlo super, poleciłam kolezance-upiekła-wyszło super :) nikola2005-wypróbuj-to ciasto nie może sie nie udać:) listek-dziekuje za przepis:))))))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki