Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Delikatne, mięciutkie i pulchne ciasto drożdżowe aż sama jestem w szoku że mi wyszło, aż takie dobre. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe posmarowane masełkiem ze szklanką mleka lub kakao.

Składniki

  • 1/2 litra mleka
  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 kostki masła

Przygotowanie

  1. Do lekko podgrzanego mleka wkładamy drożdże, mieszamy aż się rozpuszczą, a następnie dodajemy 1/3 ze szklanki cukru i garść mąki.Wszystko razem dokładnie mieszamy. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Kiedy ciasto potroi swoją objętość wówczas dodajemy jajka, olej, roztopione masło, resztę cukru i mąki.

  3. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy przez około 10 minut, a następnie wykładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia dużą foremkę.

  4. Ciasto z brytfanką odstawiamy do wyrośnięcia.

  5. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na około 60 minut. Smacznego !!!

  6. ;-d

Komentarze do przepisu (14)

SlodkoSlodka83 28 września 2018
Pycha,drożdżowe nieśmiertelne
basiliana 28 września 2018
Wygląda pysznie - na pewno wyszło miękkie i pulchne. No i jak na drożdżowe, to jest dość szybkie w przygotowaniu.
fafiatko 28 września 2018
Ale narobilas pysznosci!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1/2 litra mleka
  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 kostki masła
Składniki