Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Takie proste, a takie dobre.

Składniki

  • Drożdże 25 gram
  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Cukier 3 łyżki
  • Woda ciepła 30 ml
  • Mleko ciepłe 110 ml
  • Margaryna 50 gram
  • Jajko 1 szt.

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże, zasypujemy je łyżeczką cukru i zalewamy ciepłą wodą oraz odrobiną ciepłego mleka. Dokładnie wszystko mieszamy, aby cukier i drożdże się rozpuściły. Odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce.

  2. Do dużej miski wsypujemy mąkę i pozostały cukier. W rondelku rozpuszczamy margarynę i odstawimy na chwilę, aby lekko przestygła. Przelewamy margarynę do miski z mąką i cukrem. Do osobnej małej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je, aby żółtko połączyło się z białkiem. Przelewamy jajko do miski z pozostałymi składnikami. Dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do miski i odstawiamy ponownie na 25 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

  3. KRUSZONKA:
    - Margaryna 2 łyżki
    - Mąka pszenna 4 łyżki
    - Cukier 2 łyżki

    Do miski wsypujemy mąkę i cukier oraz dodajemy margarynę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą tak, aby powstały „okruchy”. Wstawiamy do lodówki.

  4. Blachę do ciasta (użyłam tej o wymiarach 33x12cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto, które formujemy tak, aby przykryło całe dno blachy. Na wierzch ciasta sypiemy wcześniej przygotowaną kruszonkę. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni (w czasie pieczenia nie powinno otwierać się piekarnika, aby ciasto nie opadło).

Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 10 marca 2015
<3 Bosskie. Z mlekiem mmmmmnaim! <3
izek 10 marca 2015
Z mlekiem najlepsze! :)
Jagoda50 11 marca 2015
Uwielbiam takie ciasto,niby proste a jakie smaczne.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Drożdże 25 gram
  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Cukier 3 łyżki
  • Woda ciepła 30 ml
  • Mleko ciepłe 110 ml
  • Margaryna 50 gram
  • Jajko 1 szt.
Składniki