Ciasto daktylowe

Ciasto daktylowe
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Szybkie i proste ciasto daktylowe bez mąki i z niewielką ilością cukru. Ciasto jest delikatne i daje dużo możliwości serwowania - z marmoladą, konfiturą, czekoladą, bitą śmietaną, kremem...

Składniki

  • Uwaga: szklanka 200 ml
  • 6 jajek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 150 g daktyli
  • 2 łyżki rumu
  • ½ cytryny

Przygotowanie

  1. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Do żółtek dodaję mielone orzechy i mieszam łopatką.
    Daktyle kroję w drobną kostkę, dodaję do nich rum, skórkę i sok z połowy cytryny.
    Następnie daktyle dodaję do ubitych żółtek i orzechów i mieszam łopatką.
    Białka ubijam na sztywną pianę i mieszam delikatnie z żółtkami, orzechami i daktylami.
    Ciasto wykładam do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm i piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Ciasto daktylowe można podawać z konfiturą, czekoladą, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (20)

Docherro 03 listopada 2021
Cudowne ciasto,musiało być przesmaczne ,do zrobienia w najbliższym czasie:)
Nevermore 03 listopada 2021
Pysznie wygląda i wiesz z czym bym wcinał ;p
Brakuje nam w pobliżu takich kuchareczek, bo słodkości nigdy nie... Czytaj całość »
Pysznie wygląda i wiesz z czym bym wcinał ;p
Brakuje nam w pobliżu takich kuchareczek, bo słodkości nigdy nie za dużo. Mniami :D
fafiatko 03 listopada 2021
Wyglada oblednie i to bez dodatku mąki!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Uwaga: szklanka 200 ml
  • 6 jajek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 150 g daktyli
  • 2 łyżki rumu
  • ½ cytryny
Składniki