Ciasto czekoladowo-miętowe. Połączenie idealne.

Ciasto czekoladowo-miętowe. Połączenie idealne.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Milycooking
Dawno nie było u mnie, żadnego ciasta ???? Więc dziś zapraszam na ciasto czekoladowo-miętowe. Czekolada i mięta według mnie to jedno z najlepszych połączeń smakowych jeżeli chodzi o desery. Smak czekolady przełamywany świeżością mięty to jest to czemu nie mogę się oprzeć. Zresztą myślę, że jak Wy spróbujecie Wam też się spodoba ????

Składniki

  • Gorzka czekolada 200 g
  • Mąka 100 g
  • Cukier 250 g
  • Masło 200 g
  • Jajka 6 szt
  • Świeża mięta 1 garść
  • Sól szczypta
  • Gorzka czekolada na polewę 100 g
  • Olej 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Czekoladę łamiemy na kawałki, masło kroimy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie odstawiamy do wystudzenia. W między czasie do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Miksujemy na puszystą masę.

  2. Następnie do zmiksowanych jajek dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem i mieszamy do połączenia składników. Gdy składniki się zaprzyjaźniły dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Ponownie miksujemy. Teraz umyte wcześniej liście świeżej mięty siekamy i również dodajemy do ciasta. Następnie wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50 minut lub do suchego patyczka.

  4. Pod koniec pieczenia ciasta przygotujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy olej. Gdy ciasto się upiecze polewamy je rozpuszczoną czekoladą i zostawiamy do zastygnięcia najlepiej na noc.
    Po tym czasie Nasze ciasto czekoladowo-miętowe jest gotowe

Składniki
  • Gorzka czekolada 200 g
  • Mąka 100 g
  • Cukier 250 g
  • Masło 200 g
  • Jajka 6 szt
  • Świeża mięta 1 garść
  • Sól szczypta
  • Gorzka czekolada na polewę 100 g
  • Olej 1 łyżka
Składniki