Ciasto czekoladowo - bananowe

Ciasto czekoladowo -  bananowe
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Ciasto łączące smaki czekolady i bananów to przepyszny i prosty do przygotowania deser, który idealnie pasuje do filiżanki ulubionej kawy lub herbaty.

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE:
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka kropelek ciemnej czekolady do zapiekania
  • CIASTO BANANOWE:
  • 1 szklanka dojrzałych rozgniecionych bananów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki masła solonego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
    Kwadratową blachę (23x23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

    PRZYGOTOWAĆ CIASTO BAZOWE:
    Do miski dodać 3/4 szklanki solonego masła, 1 szklankę cukru, 1/2 szklanki brązowego cukru i zmiksować.
    Następnie dodać 3 duże jajka i ponownie zmiksować, po czym dodać 3/4 szklanki mąki, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego oraz 1/2 łyżeczki soli i ponownie dokładnie zmiksować.

  2. PRZYGOTOWAĆ CIASTO BANANOWE:
    W drugiej misce rozgnieść na w miarę gładką masę banany w ilości 1 szklanki (ok. 2 średniej wielkości), po czym dodać /2 łyżeczki proszku do pieczenia i wymieszać do połączenia.
    Następnie do miski dodać 1/2 wcześniej przygotowanego ciasta bazowego i dokładnie wymieszać.
    Odstawić na bok.

  3. PRZYGOTOWAĆ CIASTO CZEKOLADOWE:
    Do pozostałej połowy ciasta bazowego dodać 1/2 szklanki kakao, 3/4 szklanki kropelek ciemnej czekolady i także wymieszać dokładnie do połączenia.

  4. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylać w miarę równomiernie połowę ciasta czekoladowego, po czym wylać na nie całe ciasto bananowe, a następnie pozostałą połowę ciasta czekoladowego.
    Przy użyciu noża delikatnie zamieszać wierzch ciasta aby "zawirować" ciasto.
    Na koniec posypać je pozostałymi kropelkami ciemnej czekolady.

  5. Tak przygotowane ciasto wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika.
    Piec ok. 40-45 minut, do momentu aż patyczek do sprawdzania po wyciągnięciu z ciasta będzie suchy.
    Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić w odpowiadającej nam wielkością kawałki.

    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 15 maja
Cappuccino może do tego być? ;) Super, mniami :)
Insignificant 16 maja
Oczywiście :)
Nevermore 16 maja
Na taką odpowiedź czekałem ;)
Składniki
  • CIASTO CZEKOLADOWE:
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka kropelek ciemnej czekolady do zapiekania
  • CIASTO BANANOWE:
  • 1 szklanka dojrzałych rozgniecionych bananów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki masła solonego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
Składniki