Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Proste i szybkie ciasto na niedzielne popołudnie

Składniki

  • 100 g miękkiego masła
  • 110 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 100 g roztopionej czekolady (najlepiej lekko gorzkiej)
  • 220 ml maślanki (300 g)
  • 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki)
  • 30 g kakao (1/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200-250 g wiśni

Przygotowanie

  1. Wiśnie odsącz na sicie
    Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasną i puszystą masę
    Dodaj roztopioną i przestudzoną czekoladę
    Wlej maślankę, zmiksuj
    Sypkie składniki połącz w misce i dodaj stopniowo do mokrych składników, zmiksuj krótko do połączenia się wszystkiego
    Na koniec dodaj odsączone wcześniej wiśnie
    Przelej do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia
    Piecz przez ok. 40-45 min w temp. 170°C
    Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polej czekoladą

Składniki
  • 100 g miękkiego masła
  • 110 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 100 g roztopionej czekolady (najlepiej lekko gorzkiej)
  • 220 ml maślanki (300 g)
  • 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki)
  • 30 g kakao (1/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200-250 g wiśni
Składniki