Ciasto czekoladowe z truskawkami. NA SZYBKO

Ciasto czekoladowe z truskawkami. NA SZYBKO
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Szybka wersja czekoladowego ciasta na zimno z truskawkami. Błyskawiczne ciasto, doskonały smak.

Składniki

  • większe truskawki około 1/2 kg
  • mleko 500 ml
  • 1 budyń waniliowy 40 g ( bez cukru)
  • kakao 3 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
  • masło 50 g
  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie

  1. Tortownica 20 cm wyłożona folią przezroczystą.
    Truskawki przecinamy w 1/4 wysokości i układamy na spodzie tortownicy, przecięciem do dołu.

  2. W garnku dobrze wymieszać mleko z budyniem, mąką, kakao i cukrem.
    Gdy nie będzie już żadnych grudek, garnek stawiamy na palnik i podgrzewamy do zagotowania i zgęstnienia.
    Gotując cały czas mieszamy łyżką lub rózgą.
    Wyłączamy palnik do masy kakaowej dodajemy pokrojone masło, mieszamy do jego rozpuszczenia się.
    Masę szybko przekładamy do tortownicy, tak żeby zakryć truskawki.

  3. Masę przykrywamy herbatnikami i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
    Potem otwieramy rant tortownicy, odwijamy folię z boków i posypujemy wiórkami kokosowymi.

  4. Teraz obracamy ciasto tak żeby truskawki były na wierzchu.
    Gotowe.

Komentarze do przepisu (5)

wygląda przepysznie!
Nevermore 08 lipca
Pycha, ale nie biorę, bo ktoś mnie nazwał grubaskiem ;p
konhambos 08 lipca
pychotka na szybko
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • większe truskawki około 1/2 kg
  • mleko 500 ml
  • 1 budyń waniliowy 40 g ( bez cukru)
  • kakao 3 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
  • masło 50 g
  • wiórki kokosowe do posypania
Składniki