Ciasto czekoladowe z owocami

Ciasto czekoladowe z owocami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ciasto czekoladowe z owocami

Składniki

  • 200 g mąki pszennej, przesianej
  • 25 g ciemnego kakao
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g ulubionych owoców (śliwki, maliny, brzoskwinie, jagody)

Przygotowanie

  1. Przygotować owoce – większe jak śliwki czy brzoskwinie pokroić w kostkę, mniejsze umyć i osączyć na sitku, jeśli są mrożone nie rozmrażać.

  2. Jajka zmiksować z cukrem na jasną puszystą masę (około 7 minut), dodać jogurt i krótko zmiksować, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie wymieszać na najniższych obrotach. Na koniec wmieszać owoce.

  3. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy, wyrównać.

  4. Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 160 stopni.

  5. Do rozgrzanego urządzenia wstawić formę z ciastem. Ustawić czas na 35- 40 minut, umieścić formę w urządzeniu Airfryer i kontynuować pieczenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy.

  6. Gotowe ciasto wyciągnąć z formy i wystudzić. Gdy ciasto przestygnie roztopić czekoladę. Do rozgrzanego do 100 stopni urządzenia wstawić formę z wrzącą wodą, umieścić w niej miseczkę z czekoladą i zamknąć urządzenie. Ustawić czas na 6 minut i kontynuować roztapianie do momentu, aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy.

  7. Rozpuszczoną czekoladą polać wystudzone ciasto i poczekać aż zastygnie.

  8. Wskazówka:

    Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. W zależności od wilgotności owoców ciasto może wymagać +/- 5 minut pieczenia – warto sprawdzić czy jest gotowe wbijając w nie wykałaczkę – jeśli jest sucha oznacza, to, że ciasto się upiekło, jeśli jest mokra, należy kontynuować pieczenie.

Składniki
  • 200 g mąki pszennej, przesianej
  • 25 g ciemnego kakao
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g ulubionych owoców (śliwki, maliny, brzoskwinie, jagody)
Składniki