Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym

Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Nemezja
Lekkie, niezbyt słodkie ciasto czekoladowe z kremem i musem brzoskwiniowym. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole lub przyjęciu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić.
    Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier, ucierać do rozpuszczenia się cukru.
    Dodać olej, śmietanę, cukier waniliowy, zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i zmiksować.
    Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak, aby tylko połączyły się produkty.
    Formę 33 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto.
    Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka).
    Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić.
    Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki.
    Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta, gdy spód włoży się do formy, w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak, aby dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się z masy budyniowej jeszcze niezastygniętej masy z musu.
    Na masę budyniową wyłożyć tężejący mus brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać.
    Wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień.

  2. Masa budyniowa:
    W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać obie mąki i budyń (ma być bez grudek).
    Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na chwilę zdjąć z ognia i powoli wlać ciągle mieszając rozrobione mąki.
    Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż będzie gęsta jednolita masa.
    Zdjąć z ognia i wystudzić. Studzić najlepiej pod przykryciem, nie będzie się tworzył kożuch.
    Masło utrzeć, następnie nadal ucierając dodawać po łyżce wystudzoną masę. Ucierać do czasu, aż masa będzie jednolita, bez grudek.

  3. Mus brzoskwiniowy:
    Brzoskwinie rozdrobnić blenderem, dodać cukier puder (jeśli brzoskwinie są bardzo słodkie, cukru można nie dodawać).
    Zalewę z brzoskwiń w puszce wlać do kubka i jeśli jest jej mniej niż 250 ml, to uzupełnić wodą.
    Brzoskwinie z zalewą zagotować, wsypać galaretki i rozmieszać do ich rozpuszczenia się (nie gotować).
    Odstawić do wystudzenia, aby szybciej zaczęła tężeć, można wstawić do lodówki. Nie dopuścić tylko do całkowitego zastygnięcia, gdyż nie posmarujemy ciasta.

Komentarze do przepisu (2)

Kobietta94 20 listopada 2018
Czy jeśli zamiast musu z brzoskwiń zrobiłabym mus z pomarańczy poprzez zmiksowanie pomarańczy i dodanie... Czytaj całość »
Czy jeśli zamiast musu z brzoskwiń zrobiłabym mus z pomarańczy poprzez zmiksowanie pomarańczy i dodanie galaretki pomarańczowej, uzyskam ten sam efekt??
Nemezja 20 listopada 2018
Pewnie tak, ale pomarańcze trzeba pozbawić tej białej błonki z każdej cząstki pomarańczy. Ta biała skórka... Czytaj całość »
Pewnie tak, ale pomarańcze trzeba pozbawić tej białej błonki z każdej cząstki pomarańczy. Ta biała skórka sprawia, że mus będzie gorzki.
Składniki
Składniki