Ciasto czekoladowe z masą z kajmaka

Ciasto czekoladowe z masą z kajmaka
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Wyborne ciasto na wigilijny stół.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Masło 25 dag
  • Cukier 1 ¼ szklanki
  • Jajka 4 szt.
  • Żółtko jaja 1 szt.
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Kakao 4 łyżki
  • Woda ½ szklanki
  • Tłuszcz do formy
  • Bułka tarta do formy
  • Składniki na krem:
  • Serek mascarpone 12 dag
  • Masa kajmakowa 15 dag
  • Posypka czekoladowa

Przygotowanie

  1. Wykonanie kremu:
    Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową i przełożyć upieczony placek.
    Wykonanie ciasta:
    Mąkę połączyć z sodą. Wodę, cukier, masło i kakao podgrzać, aż masa zrobi się jednolita i cukier się rozpuści. Przestudzić, wymieszać z żółtkami a potem połączyć z mąką. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Przelać do przygotowane formy keksowej i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45 minut(do suchego patyczka). Po upieczeniu przełożyć przygotowaną masą kajmakową. ( ciasto należy przeciąć wzdłuż na trzy lub więcej plastrów(według uznania.

Komentarze do przepisu (3)

smacznie_na_talerzu 17 października
Pychotka
slodkisentyment 17 października
Przepysznie :)
KulinarnaChwila 18 października
Pyszotka:)
Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • Masło 25 dag
  • Cukier 1 ¼ szklanki
  • Jajka 4 szt.
  • Żółtko jaja 1 szt.
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Kakao 4 łyżki
  • Woda ½ szklanki
  • Tłuszcz do formy
  • Bułka tarta do formy
  • Składniki na krem:
  • Serek mascarpone 12 dag
  • Masa kajmakowa 15 dag
  • Posypka czekoladowa
Składniki