Ciasto czekoladowe z kremem kawowym

Ciasto czekoladowe z kremem kawowym
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Dawno nic nie było słodkiego, ale powoli wracam. Dzisiaj mam propozycję na mega proste ciasto czekoladowe z kremem kawowym. Jak byliśmy na wakacjach bardzo mi zasmakowało, więc musiałem je zrobić.

Składniki

  • 100g mąki pszennej
  • 50g czekolady gorzkiej z wiśnią
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 50g masła
  • 150g cukru
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • likier wiśniowy do nasączenia
  • 500g mascarpone
  • 100ml kawy
  • 100g cukru pudru
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka wody
  • popcorn

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Żółtka ucieramy z cukrem, dodać czekoladę z masłem, zmiksować. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z przesiana make, a następnie z masą czekoladową. Pieczemy około 40 minut i sprawdzamy suchym patyczkiem. Kroimy 3 części. Następnie nasączamy każdy blat likierem. W misce łączymy mascarpone z kawą i cukrem pudrem, przekładamy kremem. Popcorn przygotowujemy jak na opakowaniu. Na patelnię wsypujemy cukier, rozpuszczamy go i dodajemy odrobinę wody, szybko mieszamy, powstaną grudki, które należy rozpuścić. Następnie dodajemy śmietankę, masło i sól. Wszystko zagotowujemy razem. Odstawiamy do wystygnięcia. Popcorn wkładamy do sosu karmelowego i dekorujemy nim ciasto. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

slodkisentyment 07 września 2019
Bardzo fajne ciacho :)
Składniki
  • 100g mąki pszennej
  • 50g czekolady gorzkiej z wiśnią
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 50g masła
  • 150g cukru
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • likier wiśniowy do nasączenia
  • 500g mascarpone
  • 100ml kawy
  • 100g cukru pudru
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka wody
  • popcorn
Składniki