Smaker- ciasta i desery

Darmowa aplikacja z najlepszymi przepisami w sieci

Ciasto Czekoladowe z Kremem Budyniowym.

Ciasto Czekoladowe z Kremem Budyniowym.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ciasto powstało na Dzień Chłopaka ;-) Takie trochę kombinowane,ale jak wiadomo takie ciacha są najlepsze,ciasto czekoladowe,nasączone kawą,przełożone kremem budyniowym,wykończone kandyzowaną skórką pomarańczową moczoną w procencie,super polewą z czekolady,która jest idealna,nie kruszy się i nie łamie.

Składniki

  • Tortownica 22 cm
  • 1,5 szkl.mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka L
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl.kwaśnej śmietany
  • 3\4 szkl.cukru
  • 3\4 szkl.oleju
  • Krem:
  • 2 budynie waniliowe
  • 500 m mleka
  • kostka masła lub margaryny
  • cukier puder do smaku
  • ekstrakt z wanilii
  • Polewa:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 6 g żelatyny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 2 garście skórki kandyzowanej z pomarańczy moczonej w alkoholu
  • Dodatkowo:
  • kawa do nasączenia lub jeśli ktoś woli i może to alkohol

Przygotowanie

  1. Jajka ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na jasną masę,wlewamy olej,cały czas miksując,wsypujemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem,sodą i kakao,oraz wlewamy śmietanę,całość krótko miksujemy tylko do połączenia się wszystkich składników.

  2. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez ok.godz.
    Bliżej końca pieczenia można ciasto przykryć papierem do pieczenia,gdyby góra zaczęła się za mocno przypiekać.
    Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika,odpinamy obręcz tortownicy i pozostawiamy do wystygnięcia.

    Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu,zdejmujemy z ognia,przykrywamy wierzch folią aluminiową,tak aby się stykała z budyniem i pozostawiamy do wystygnięcia,do temp.pokojowej.
    Masło w temp.pokojowej ucieramy na puch,wsypujemy cukier puder,miksujemy,następnie wrzucamy po łyżce budyniu do masła i ucieramy do połączenia,tak aby nie było grudek i powstał puszysty krem,na koniec wlewam ekstrakt z wanilii do smaku,krótko miksuje i krem gotowy.

    Wystudzone ciasto kroje na 3 równe krążki,pierwszy krążek układam na talerzu nasączam letnią kawą z cukrem,

  3. nakładam obręcz tortownicy,wykładam połowę kremu,wyrównuje i nakładam drugi krążek,nasączam,wykładam resztę kremu,wyrównuje,nakładam ostatni blat ciasta,nasączam,wykładam kandyzowaną skórkę z pomarańczy i wstawiam do lodówki.

  4. Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić na 10 min.do napęcznienia.
    Śmietankę wlać do rondelka,wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę,wsypać kakao,cukier i gotować na małym ogniu do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników,zdjąć z ognia i wrzucić żelatynę,
    energicznie wymieszać i pozostawić do lekkiego przestygnięcia,

  5. gdy polewa zaczyna ściągać można polać wierzch ciasta,wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do ściągnięcia.

  6. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

Komentarze do przepisu (8)

fafiatko 05 października 2018
Widac , ze pyszny!
bryssska 05 października 2018
Musiało smakować pysznie ;-D
kucharka-amatorka 05 października 2018
Nie ma to jak klasyk.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Tortownica 22 cm
  • 1,5 szkl.mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka L
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl.kwaśnej śmietany
  • 3\4 szkl.cukru
  • 3\4 szkl.oleju
  • Krem:
  • 2 budynie waniliowe
  • 500 m mleka
  • kostka masła lub margaryny
  • cukier puder do smaku
  • ekstrakt z wanilii
  • Polewa:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 6 g żelatyny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 2 garście skórki kandyzowanej z pomarańczy moczonej w alkoholu
  • Dodatkowo:
  • kawa do nasączenia lub jeśli ktoś woli i może to alkohol
Składniki