Ciasto czekoladowe z jabłkami.

Ciasto czekoladowe z jabłkami.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Wilgotne, bardzo smaczne ciasto czekoladowe z jabłkami.

Składniki

  • kurze jajka 2 szt.
  • cukier trzcinowy 1 szklanka
  • cukier wanilinowy 16 g
  • cynamon 2 łyżeczki
  • roślinny olej (rzepakowy) 375 ml
  • mleko 200 ml
  • jabłka 3 szt. (twardsze)
  • wiórki kokosowe do posypania
  • Suche składniki:
  • mąka typ 450 - 2,5 szklanki (szklanka 250 ml)
  • kakao 3 łyżki
  • sól 3/4 łyżeczki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Polewa czekoladowa:
  • masło 100 g
  • gorzka czekolada 70% 200 g
  • forma o wymiarach 30/25

Przygotowanie

  1. Wykonanie polewy:

    Masło rozpuszczamy w małym rondelku. Czekoladę kroimy w małe kawałki. Gdy masło zacznie się gotować, wyłączamy gotowanie i wkładamy pokrojoną w kawałki czekoladę, cały czas mieszamy do ładnego rozpuszczenia się czekolady.

  2. Wykonanie ciasta:

    Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w mniejszą kostkę. Wszystkie suche składniki przesiewamy do miseczki. W większej misce ucieramy cukier, jajka, cukier wanilinowy i cynamon. Do zmiksowanej masy dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Po połączeniu się składników dodajemy mleko i wszystko miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy wszystkie suche składniki i miksujemy do otrzymania ładnej, gładkiej masy czekoladowej. Do czekoladowej masy dodajemy pokrojone w drobniejszą kostkę jabłka, mieszamy żeby jabłka dobrze połączyły się z masą czekoladową. Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, ja wyłożyłem jeszcze herbatnikami, równamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 45 minut w tej temperaturze przy włączonych grzałkach góra/dół, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy w piekarniku 15 minut. Po tym czasie możemy uchylić klapę od piekarnika i dalej wystudzić ciasto. Po ostudzeniu ciasto wyjmujemy z formy, polewamy polewą czekoladową, posypujemy wiórkami kokosowymi i kroimy na porcje.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (1)

Docherro 21 kwietnia
Świetne ciacho:)
Składniki
  • kurze jajka 2 szt.
  • cukier trzcinowy 1 szklanka
  • cukier wanilinowy 16 g
  • cynamon 2 łyżeczki
  • roślinny olej (rzepakowy) 375 ml
  • mleko 200 ml
  • jabłka 3 szt. (twardsze)
  • wiórki kokosowe do posypania
  • Suche składniki:
  • mąka typ 450 - 2,5 szklanki (szklanka 250 ml)
  • kakao 3 łyżki
  • sól 3/4 łyżeczki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Polewa czekoladowa:
  • masło 100 g
  • gorzka czekolada 70% 200 g
  • forma o wymiarach 30/25
Składniki