Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Połączenie gruszek i czekolady daje niepowtarzalny smak.

Składniki

  • Jajka kurze - 5 szt.
  • Cukier kryształ biały - 20 dag
  • Mąka tortowa - 20 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Czekolada gorzka - 100 g - tabliczka
  • Cukier brązowy - 6 łyżek
  • Gruszki - 4 szt.
  • Budyń śmietankowy - 2 szt.
  • Mleko - 2 1/2 szklanki
  • Wiórka kokosowe do posypania

Przygotowanie

  1. 1/2 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. 5 jajek ubić z 20 dag cukru na puszysto.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Ciasto wystudzić, przekroić na połowę.

  2. Gruszki obrać, pokroić w kostkę. Na patelnię wlać 3 łyżki wody , wrzucić gruszki, dodać 3 łyżki brązowego cukru, powoli podsmażać aż będą lekko brązowe. Wyłożyć na połowę ciasta.

  3. 2 szklanki mleka zagotować z 3 łyżkami brązowego cukru. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budynie i wlać do gotującego się mleka, zagotować i gorący wylać na gruszki.

  4. Przykryć drugą połową ciasta. Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej , wylać na wierzch ciasta rozsmarować, posypać wiórkami kokosowymi.Pozostawić ciasto na 3 godziny, pokroić na porcje.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 25 czerwca
Super przepis:)
marianna1289 25 czerwca
Cieszę że się podoba.
Maudie 25 czerwca
Z gruszkami...poezja :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Jajka kurze - 5 szt.
  • Cukier kryształ biały - 20 dag
  • Mąka tortowa - 20 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Czekolada gorzka - 100 g - tabliczka
  • Cukier brązowy - 6 łyżek
  • Gruszki - 4 szt.
  • Budyń śmietankowy - 2 szt.
  • Mleko - 2 1/2 szklanki
  • Wiórka kokosowe do posypania
Składniki