Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dziś przepis na niecodzienne ciasto z cukinią, które jest proste i szybkie w przygotowaniu – miękkie, sprężyste i intensywnie czekoladowe :) Więcej na www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 500 gramów cukinii
  • 450 gramów mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju
  • 150 gramów cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. • Cukinie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy sól, ostawiamy na kilka minut, a następnie odciskamy nadmiar wody
    • Jajka ubijamy z cukrem przez około 10 minut do uzyskania puszystej piany, następnie powoli wlewamy olej ciągle miksując
    • Do masy jajecznej dodajemy tartą cukinię i mieszamy
    • W osobnej misie mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao

  2. • Mieszankę suchych składników dodajemy porcjami do masy jajecznej z cukinią, całość mieszamy łyżką, uzyskamy gęste ciastko, • które przekładamy do tortownicy
    • Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut
    • Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem

Składniki
  • 500 gramów cukinii
  • 450 gramów mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju
  • 150 gramów cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki kakao
Składniki