Ciasto czekoladowe z cukinią

Przepis dnia 2019-11-20
Ciasto czekoladowe z cukinią
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Cukinia często gości w mojej kuchni w wytrawnych odsłonach. Tym razem zapraszam na jej słodkie wydanie. Ciasto z jej dodatkiem jest delikatne, puszyste i wilgotne, a co najważniejsze niezwykle smaczne. Uwielbiam ją w połączeniu z kakao i bakaliami. To aromatyczne i intensywnie czekoladowe ciasto doskonale komponuje się z filiżanką kawy. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jego wierzch zdobi masa orzechowa. Gorąco polecam! :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 450 g cukinii
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki kakao
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • garść bakalii
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • WIERZCH:
  • masło orzechowe
  • cukier puder
  • mielone orzeszki ziemne

Przygotowanie

  1. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odstawiamy na około 10 minut, a następnie odciskamy ją z nadmiaru wody. Jajka za pomocą miksera ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie powoli dolewamy olej, cały czas miksując. Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy kakao, sodę i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Suchą masę łączymy z wcześniej ubitymi mokrymi składnikami, a na koniec dodajemy odciśniętą cukinię oraz bakalie.

  2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej przygotowaną masę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C (pieczenie góra - dół) przez około 50 minut (do suchego patyczka).

  3. Kiedy ciasto ostygnie, smarujemy jego wierzch masłem orzechowym i posypujemy startymi orzeszkami ziemnymi wymieszanymi z cukrem pudrem*.

    * Ciasto możemy udekorować także samym cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

  4. Lubicie korzenne ciasta?

    Jeśli tak, to dodajcie do masy 1,5 łyżeczki cynamonu lub przyprawę korzenną.

    Ciasto w takiej wersji świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

    Ciasto polecam podawać w połączeniu z filiżanką latte lub ciepłego kakao.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (13)

Bellapi 17 listopada
pyszne :)
Bardzo apetycznie wyglada :)
KulinarnaChwila 17 listopada
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • 450 g cukinii
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki kakao
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • garść bakalii
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • WIERZCH:
  • masło orzechowe
  • cukier puder
  • mielone orzeszki ziemne
Składniki