Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dla osób uwielbiających czekoladę, ciasto czekoladowe z borówkami. Pycha, już jeden kawałek zaspokoi apatyt na coś pysznego.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 59
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 103
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 61
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 121
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 59
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 103
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 61
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 121
Składniki
Tortownica 20 cm, ciasto mniejsze a wyższe:) Do ciasta wykorzystać 2,5 tabliczki czekolady, połówkę odłożyć na potem. Masło w kawałkach włożyć do garnuszka, dodać połamaną w kosteczki czekoladę, rozpuścić na małym ogniu. Cały czas należy mieszać. Odstawić.
W drugim garnku zmiksować jajka z cukrem, dolać rozpuszczone masło i czekoladę, ponownie zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wszystko razem dokładnie połączyć, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. około 25 minut - sprawdzać patyczkiem czy już ok:) Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Galaretkę przezroczystą wykonać wg przepisu na opakowaniu (choć ja dałam ciut mniej wody), wystudzić, ale, pilnować, żeby nie stężała.
Pozostałą połówkę czekolady roztopić w mikrofali. Rozprowadzić ją po wierzchu ciastu, na to rozłożyć borówki i polać je delikatnie tężejącą galaretką, żeby się trzymały na cieście. Schłodzić w lodówce. Ciasto jest intensywne w smaku i bardzo syte:)