Ciasto czekoladowe przekładane

Ciasto czekoladowe przekładane
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Któż z nas nie lubi czekolady ? No, może kilka osób się znajdzie ale większość ją uwielbia. Dla miłośników czekoladowych smaków polecam proste ciasto czekoladowe: biszkopt kakaowy przekładany masą z budyniem czekoladowym i udekorowany polewą czekoladową. Idealne ciasto do popołudniowej kawki:)

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka 6 szt
  • cukier 1 szklanka
  • mąka pszenna 0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 3 łyżki
  • olej 3 łyżki
  • woda 3 łyżki
  • tłuszcz do formy
  • krem:
  • masło 20 dag
  • budyń czekoladowy bez cukru 2 op /po 40 dag/
  • mleko 600 ml
  • cukier 2 łyżki z czubkiem
  • mleczne czekolady 2 szt - do dekoracji
  • mleko 5 łyżek

Przygotowanie

  1. Biszkopt / nie tradycyjny ale nazwijmy to ciasto biszkoptem:)/ jajka z cukrem ubijamy mikserem na jasny krem, pod koniec ubijania dodajemy wodę i olej. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie ale dokładnie mieszamy łopatką. Przekładamy do natłuszczonej formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 30 min.Uchylamy lekko drzwi piekarnika, po 10-15 min wyjmujemy ciasto i odstawiamy do całkowitego wystudzenia /najlepiej na całą noc/
    Krem: pół szklanki mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Do reszty mleka dodajemy cukier i zagotowujemy. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejszamy ogień, wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i energicznie mieszamy do czasu aż budyń ponownie się zagotuje i zgęstnieje. Budyń przelewamy do salaterki, przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia.
    Miękkie masło ucieramy na jasny krem. Następnie dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu i ucieramy dalej. Gdy dokładnie połączy się z masłem dodajemy kolejną porcję budyniu itd.
    Biszkopt wyjmujemy z formy, przekrawamy na dwa blaty i przekładamy przygotowanym kremem.
    Do rondelka przekładamy połamane czekolady, wlewamy mleko i podgrzewamy mieszając do czasu aż składniki dokładnie się połączą. Polewą dekorujemy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.

Komentarze do przepisu (4)

Pani_Domu 06 czerwca
Oj, ale apetycznie wygląda! :)
ErJot 06 czerwca
Dziękuję:)
Docherro 06 czerwca
Cudowne ciacho,robisz smaki ,a ja nie mogę buuu:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt:
  • jajka 6 szt
  • cukier 1 szklanka
  • mąka pszenna 0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 3 łyżki
  • olej 3 łyżki
  • woda 3 łyżki
  • tłuszcz do formy
  • krem:
  • masło 20 dag
  • budyń czekoladowy bez cukru 2 op /po 40 dag/
  • mleko 600 ml
  • cukier 2 łyżki z czubkiem
  • mleczne czekolady 2 szt - do dekoracji
  • mleko 5 łyżek
Składniki