Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest totalnie fantastycznie czekoladowe, mokre i plasuje się gdzieś pomiędzy brownie a babką czekoladową. Ma lekko wyczuwalny, przyjemny aromat ciemnego irlandzkiego piwa Guinness, które nadaje charakteru, wpływa na kolor i strukturę ciasta, a całości dopełnia słono – słodki frosting. I co najlepsze - do wykonania całości wcale nie jest potrzebny mikser - wystarczy rózga. :)
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 107
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 716
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 31
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 382
Polecam.
Odsłon: 438
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 107
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 716
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 31
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 382
Polecam.
Odsłon: 438
Składniki
Zaczynamy od podgrzania piwa Guinness i masła w dużym garnku. Mieszamy do czasu, aż masło całkiem się rozpuści. Wtedy ściągamy garnek z gazu, dodajemy cukier i kakao. Mieszamy rózgą.
W osobnym naczyniu ubijamy cukier wanilinowy ze śmietaną i jajkami. Dodajemy do jeszcze ciepłego garnka z piwem, cały czas mieszając.
Mąkę mieszamy z sodą i przesiewamy do garnka z piwem. Całość mieszamy, ale niezbyt długo – tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto nie będzie jakoś bardzo gęste). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, grzałka góra – dół, przez ok. 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągnąć ciasto i zostawić do ostygnięcia.
Kiedy ciasto ostygnie, zabieramy się za zrobienie frostingu. Zimny serek Philadelphia ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę. Następnie dodajemy zimnej śmietanki i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Masę wykładamy na ciasto, tak by przypominała piankę z piwa i posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO!
Wiem, że cukru może wydawać wam się dużo, ale gwarantuję wam (zarówno ja, jak i moi zaufani testerzy :D), że ciasto wcale nie jest słodkie. Wszystko dzięki Guinnessowi, który nadaje ciastu przyjemnej goryczki.