Ciasto czekoladowe, którego nie można nie kochać

Ciasto czekoladowe, którego nie można nie kochać
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Monia23
Ciasto banalne w wykonaniu ale niebanalne w smaku. Polecam każdemu. Robi ono furorę wśród znajomych ale i nie tylko.

Składniki

  • 100g masła
  • 1,5 czekolady mlecznej
  • ½ szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 4/5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Do polewy: 100 g czekolady mlecznej (najlepiej Milka) + 50g masła

Przygotowanie

  1. Podstawę tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki smarujemy niewielką ilością masła.



  2. W małym rondelku, rozpuszczamy masło (na małym ogniu aby uniknąć przypalenia), po czym dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady i uzyskaniu jednolitej masy, odstawiamy naczynie z ognia i dodajemy mleko. Mieszamy do momentu połączenia się składników.



  3. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, do uzyskania puszystej konsystencji (po około 5 min.). Do tak powstałej masy, stopniowo dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach. Po połączeniu się składników, do masy dodajemy wcześniej roztopioną czekoladę. Miksujemy do połączenia się składników.

  4. Wylewamy masę do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Nastawiamy minutnik na 25-30 minut. Jeżeli dysponujemy tortownicą o mniejszej średnicy, wówczas ciasto będzie się piec dłużej. W przypadku tortownicy o większych wymiarach, ciasto będzie potrzebowało do upieczenia mniej czasu. Polecam zrobić test patyczka, tj. po około 20-25 minutach włożyć w środek ciasta patyczek. Jeżeli wyciągnąwszy będzie czysty, wówczas można wyłączyć piekarnik.

Składniki
  • 100g masła
  • 1,5 czekolady mlecznej
  • ½ szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 4/5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Do polewy: 100 g czekolady mlecznej (najlepiej Milka) + 50g masła
Składniki